« Wróć do listy zeszytów
Archeologia koki
Unio mystica. Opium, gazy halucynogenne i instrumenty teurgiczne w kręgach filozofów neoplatońskich późnego antyku
Ni wino, ni woda. Z alkoholowych dziejów szlachty bielskiej w XVI–XVII w.
Czy alkohol jest używką? Wstęp do badań nad kulturą picia w Polsce w czasach nowożytnych
„The drink called ordinarily Chocolatta...”. Angielskie publikacje na temat czekolady z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XVII w.
O środkach halucynogennych, narkotykach i medykamentach. Przypadek eteryzacji Zygmunta Krasińskiego piórem historyka społecznego
„Absyntomania” w Belle Époque
Prohibicja w Norwegii: norweskie wolne kościoły i ruchy religijne w walce z alkoholem i pijaństwem w XIX i na początku XX w.
Przegrana bitwa długiej wojny: kampania antyalkoholowa w ZSRR w latach dwudziestych XX w.
Kogo krzepił cukier? Konsumpcja cukru w międzywojennej Polsce
Przemyt używek (i nie tylko) przez granicę polsko-niemiecką w latach 1934–1938
Z dziejów przemysłu tytoniowego. Uprawa tytoniu w Polsce w okresie pierwszego planu pięcioletniego (1956–1960)
Varia biblica
Wino i Eros
Wino i grzech, czyli Piotra Damianiego traktat o wodzie i abstynencji
Czym był tokaj dla Polaków? (Roman M a r c i n e k, Rex vinorum. Z dziejów węgrzyna w dawnej Polsce, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Warszawa 2015, ss. 471)
Alkohol, patologie społeczne i perspektywy badawcze (na marginesie książki Anety B o ł d y r e w, Społeczeństwo Królestwa Polskiego wobec patologii społecznych w latach 1864–1914, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016)
Zohar A m a r, Efraim L e v, Arabian Drugs in Early Medieval Medi- terranean Medicine, Edinburgh Studies in Classical Islamic History and Culture, Edinburgh 2017, ss. 290, il. 35
Jedzą, piją, lulki palą. Kulturowe aspekty korzystania z używek na przestrzeni wieków, t. I: Używki w świetle źródeł archeologicznych i historycznych, red. J. Żychlińska, A. Głowacka-Penczyńska, A. Klonder, ss. 226; t. II: Antropologia używek w gospodarce i życiu społecznym, red. J. Żychlińska, A. Głowacka-Penczyńska, J. W o ź n y, ss. 211; t. III: Używki w sztuce i literaturze, red. J. Ż y c h l i ń s k a, A. Głowacka-Penczyńska, Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz 2016, ss. 211
Biographies of Drink. A Case Study Approach to our Historical Rela- tionship with Alcohol, ed. Mark H a i l w o o d, Deborah T o n e r, Cambridge Scholars Publishing, Newcastle upon Tyne 2015, ss. 256
Alexander H e i n e m a n n, Der Gott des Gelages. Dionysos, Satyrn und Mänaden auf attischem Trinkgeschirr des 5. Jahrhunderts v. Chr., Walter de Gruyter, Berlin-Boston 2016 (Images and Context, vol. XV), ss. 787
Glenn D y n n e r, Yankel’s Tavern. Jews, Liquor, and Life in the King- dome of Poland, Oxford University Press, New York 2014, ss. 249
Stuart Walton, Odlot. Kulturowa historia odurzenia, przeł. Anna K u n i c k a, Wydawnictwo Althyeia, Warszawa 2017, ss. 435