Zapraszamy do zapoznania się ze spisem treści zeszytu 2 rocznika 2017
ROZPRAWY
W. WIĘCKOWSKI, J.Z. WOŁOSZYN — Archeologia koki
P. JANISZEWSKI — Unio mystica. Opium, halucynogenne gazy i teurgiczne instrumenty w kręgach filozofów neoplatońskich późnego antyku
E. KALINOWSKI — Ni wino, ni woda. Z alkoholowych dziejów szlachty bielskiej w XVI–XVII w.
D. DIAS–LEWANDOWSKA — Czy alkohol jest używką? Wstęp do badań nad kulturą picia w Polsce w czasach nowożytnych
A. KALINOWSKA — „The drink called ordinarily Chocolatta…”. Angielskie publikacje na temat czekolady z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XVII w.
M. KARPIŃSKA — O środkach halucynogennych, narkotykach i medykamentach. Przypadek eteryzacji Zygmunta Krasińskiego piórem historyka społecznego
A. ROSALES RODRIGUEZ — „Absyntomania” w Belle Époque
G. SZELĄGOWSKA — Prohibicja w Norwegii: norweskie wolne kościoły i ruchy religijne w walce z alkoholem i pijaństwem w XIX i na początku XX w.
A. ZAMOISKI — Przegrana bitwa długiej wojny: kampania antyalkoholowa w ZSRR w latach dwudziestych XX w.
Z. ANTKIEWICZ — Kogo krzepił cukier? Konsumpcja cukru w międzywojennej Polsce
A. ZAKRZEWSKI — Przemyt używek (i nie tylko) przez polsko–niemiecką granicę w latach 1934–1938
A. SYNOWIEC — Z dziejów przemysłu tytoniowego. Uprawa tytoniu w Polsce w okresie pierwszego planu pięcioletniego (1956–1960)
MISCELLANEA
ŁUKASZ NIESIOŁOWSKI–SPANÒ, Varia biblica
W. LENGAUER — Wino i Eros
KRZYSZTOF SKWIERCZYŃSKI — Wino i grzech, czyli Piotra Damianiego traktat o wodzie i abstynencji
ARTYKUŁY RECENZYJNE, RECENZJE, NOTY RECENZYJNE
G. KURCZEWSKI — Czym był tokaj dla Polaków? (Roman Marcinek, Rex vinorum. Z dziejów węgrzyna w dawnej Polsce, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Warszawa 2015, ss. 471)
S. KUŹMA–MARKOWSKA — Alkohol, patologie społeczne i perspektywy badawcze (na marginesie książki Anety Bołdyrew, Społeczeństwo Królestwa Polskiego wobec patologii społecznych w latach 1864–1914, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2016)
***
Z. AMAR, E. LEV — Arabian Drugs in Early Medieval Mediterranean Medicine, Edinburgh Studies in Classical Islamic History and Culture, Edinburgh 2017, ss. 290, il. 35 (Karolina Morawska)
Jedzą, pija, lulki palą. Kulturowe aspekty korzystania z używek na przestrzeni wieków, t. I: Używki w świetle źródeł archeologicznych i historycznych, red. J. Żychlińska, A. Głowacka–Penczyńska, A. Klonder, ss. 226; t. II: Antropologia używek w gospodarce i życiu społecznym, red. J. Żychlińska, A. Głowacka–Penczyńska, J. Woźny, ss. 211; t. III: Używki w sztuce i literaturze, red. J. Żychlińska, A. Głowacka–Penczyńska, Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz 2016, ss. 211 (Jakub Maciej Kosiorek)
Biographies of Drink. A Case Study Approach to our Historical Relationship with Alcohol, red. M. Hailwood, D. Toner, Cambridge Scholars Publishing, Newcastle upon Tyne 2015, ss. 256 (Beata Jabłonowska)
***
HEINEMANN — Der Gott des Gelages. Dionysos, Satyrn und Mänaden auf attischem Trinkgeschirr des 5. Jahrhunderts v. Chr., Walter de Gruyter, Berlin–Boston 2016 („Images and Context”, vol. XV), ss. 787 (Włodzimierz Lengauer)
***
G. DYNNER — Yankel’s Tavern. Jews, Liquor, and Life in the Kingdome of Poland, Oxford Universyty Press, New York 2014, ss. 249 (Jakub Maciej Kosiorek)
S. WALTON — Odlot. Kulturowa historia odurzenia, przeł. Anna Kunicka, Aletheia, 2007 (Małgorzata Karpińska)